top of page

CRNA GORA - Stazama Predaka I deo

Serijal "Crna Gora - Stazama predaka" je projekat Udruženja Crnogoraca Novog Sada u obliku dokumentovane edukativne ekskurzije za očuvanje crnogorskog nacionalnog identiteta, putem buđenja nacionalne svijesti za očuvanje izvornog identiteta naših mlađih naraštaja u dijaspori, kroz odavanje počasti i priznanja svojim precima, koji su časno i junački branili Crnu Goru od turskog i austrougarskog okupatora, poštujući svoju slobodu i razvijajući osjećaj časti za odbranu svoje zemlje, radije nego da se potčine turskoj, austrougarskoj vlasti i vlasti svih drugih okupatora.



Stazama Predaka I deo

Prvi deo serijala pokriva ranu istoriju Crne Gore od praistorije i doseljavanja prvih plemena, vremena vladavine kraljevine Duklje, uticaja dinastije Nemanjića, vremena Ivana Crnojevića, pojave naziva "Crna Gora", pa do vremena gubitna crnogorske samostalnosti od strane turke od 1499 do 1796 godine. Pokriven je period bitaka: Lješkopolja, bitke na Vrtijeljci i bitke na Carevom lazu. Prvi deo staze predaka se završava obilaskom manastira Ostrog.


U centru pažnje su:

Tuđemilska bitka 1042. godine (kod Bara) između Duklje i Vizintije. Danas vojska Crne Gore slavi datum te bitke kao dan vojske. ž


Razgovor sa narodnim pesnikom i guslarom Rajkom Radovićem o osnivanju Cetinja i osnivaču Ivanu Crnojeviću uz mnogo zanimljivih priča o ranom periodu Crne Gore.


Lješkopolj je posećen u znak pomena na bitku iz 1603. godine, kada je crnogorski narod izvojevao prvu veću pobedu nad turcima i koju je predvodio jedan vladika (Rufim). Bitka na Vrtijeljci se odigrala 1685. godine, crnogorske snage je predvodio čuveni Bajo Pivljanin. Bitka na Carevom lazu je odigran u ljeto 1711. godine između crnogoraca i turaka. Crnogorce je u boj poveo vladika Danilo Petrović.


Izdvajamo:
Najnovije objave:
Arhiva:
bottom of page