top of page

CRNA GORA - Stazama predaka II deo

Serijal "Crna Gora - Stazama predaka" je projekat Udruženja Crnogoraca Novog Sada u obliku dokumentovane edukativne ekskurzije za očuvanje crnogorskog nacionalnog identiteta, putem buđenja nacionalne svijesti za očuvanje izvornog identiteta naših mlađih naraštaja u dijaspori, kroz odavanje počasti i priznanja svojim precima, koji su časno i junački branili Crnu Goru od turskog i austrougarskog okupatora, poštujući svoju slobodu i razvijajući osjećaj časti za odbranu svoje zemlje, radije nego da se potčine turskoj, austrougarskoj vlasti i vlasti svih drugih okupatora.


Stazama predaka II deo

Drugi deo serijala pokriva istorijski period početka vladavine dinastije Petrović Njegoš i njihovih velikih borbi za crnogorsku samostalnost protiv velike Turske carevine. Predstavljena je Biljarda, dvor i dom vladike Petra II Petrovića Njegoša, sada istorijski muzej. Prikazan je Njegošev mauzolej na Lovćenu i njegov istorijat. Posvećena je pažnja Cetinjskom manastiru, važnjoj istorijskoj instituciji koja čuva neprocenjive spomenike crnogorske istorije i vjere. Pokrivene su bitke: na krusima i kod Martinića 1796.


U centru pažnje su:


Cetinjski manastir, njegova istorija i neprocenjive vrednosti koje se i dan danas čuvaju u njemu.


Period vladavine Petra I Petrovića Njegoša (Svetog Petra Cetinjskog). Novine u upravi koje je uveo svojom vladavinom i koje su izazvale bes Mahmut-paše Bušatlije (skadarskog vezira).


Bitke na Krusima i kod Martinića su se odigrale 1796. između crnogorske i turske vojske. Crnogorce je predvodio vladika Petar Prvi I, a turke Mahmut-paša Bušatlija. U strašnim bojevima je palo mnogo glava, ali je su crnogorska hrabrost i upornost doneli pobedu! Mahmut-paši je posiječena glava i preneta je u Cetinjski manastir koji je on zapalio deceniju ranije.


Predstavljeni su Biljarda i Njegošev mauzolej na Lovćenu (jezerski vrh), njihova istorija od građenja do današnjih dana.



Izdvajamo:
Najnovije objave:
Arhiva:
bottom of page