top of page

CRNA GORA - Stazama Predaka III deo

Serijal "Crna Gora - Stazama predaka" je projekat Udruženja Crnogoraca Novog Sada u obliku dokumentovane edukativne ekskurzije za očuvanje crnogorskog nacionalnog identiteta, putem buđenja nacionalne svijesti za očuvanje izvornog identiteta naših mlađih naraštaja u dijaspori, kroz odavanje počasti i priznanja svojim precima, koji su časno i junački branili Crnu Goru od turskog i austrougarskog okupatora, poštujući svoju slobodu i razvijajući osjećaj časti za odbranu svoje zemlje, radije nego da se potčine turskoj, austrougarskoj vlasti i vlasti svih drugih okupatora.



Stazama Predaka III deo

Treći deo serijala "Stazama predaka" se bavi periodom crnogorske istorije od vremena vladavine Danila Petrovića Njegoša pa do kraja vladavine knjaza, a zatim i kralja Nikole Petrovića Njegoša. Prikazan je dvor kralja Nikole i njegove porodice. Imali smo čast da na kratko razgovaramo sa prestolonaslednikom princem Nikolom Petrovićem (kraljevim unukom). Na kraju sledi poseta Pivskom kraju i manastiru Pivi. U ovom istorijskom periodu su se odigrale bitke: boj na Grahovcu (1858.), bitka na Šarancima (1862.), druga bitka kod Martinića (1877.) i bitka na Vučijem Dolu (1876.)



U centru pažnje su:


Kratak i buran period vladavine Danila Petrovića Njegoša. Za njeno vreme su se odigrale bitke: boj na Grahvocu i bitka na Šarancima. O bitkama. Prikazana je odora koju je knjaz nosio dana kada ga je ubio...


Početak vladavine knjaza Nikole obeližilo je ....


Manastir Piva.



Izdvajamo:
Najnovije objave:
Arhiva:
bottom of page