top of page

HEROJ BOŽIDAR ŽUGIĆ - Gložan 13.04.2017.

Uspomenu na hrabar čin može da ugasi samo zaborav. Međutim, jedan od heroja Drugog svetskog rata, poručnik kraljevine Jugoslavije Božidar Žugić, ostaće u sećanju narodu. Meštani sela Gložan, Slovaci, podigli su spomenik odmah posle rata, a svakog 13. aprila na tom mestu daje se pomen na jedan nadasve hrabar i patriotski čin.


U mađarskoj hortijevskoj invaziji na Bačku, aprila 1941. godine, jugoslovenska vojska povlačila se od severa ka jugu kroz priobalje Dunava. Videvši da nema izlaza, komandandt jugoslovenskog puka Božidar Ristić podigao je belu zastavu. “Zar se tako brani otadžbina? Ja se ne predajem”, uzviknuo je poručnik Božidar Žugić i uradio ono što mu je savest nalagala,pucao i u svog i u neprijatelskog komandanta.


Svake godine, 13. aprila na dan kada Žugić nije prihvatio izdaju zemlje, okuplja se bratstvo Žugića. Događaj isprate i prestavnici Srpske pravoslavne crkve, boračkih organizacija, ljudi sa Pala, iz Republike Srpske, Mesna zajednica Gložan a od ove godine odavanju počasti priključilo se i Udruženje Crnogoraca Novog Sada koje priprema i dokumentarni filim " HEROJ BOŽIDAR" . Jedan od potomaka, Krsto Žugić, ističe da se okuplja i omladina.


Mladi Gložana ponosno ističu reči “Zar se ovako brani otadžbina” i tu rečenicu vide kao svoj slogan, posebno naglasivši da je sramota zaboraviti heroje svoje domovine. Podvigom iz 1941. godine, Božidar Žugić zaslužuje sećanje i divljenje.


U reportaži govore: Boško Pilipović, istoričar Krsto Žugić, bratstvo Žugića Ljuboslav Hatalja, omladina Gložana

Izdvajamo:
Najnovije objave:
Arhiva:
bottom of page