top of page

Održana manifestacija "Dani isljenika" u Petnjici


Dana 31. jula 2017. godine, u organizaciji Uprave za dijasporu i Opštine Petnjica, prvi put je održana manifestacija „Dani iseljenika“ u okviru tradicionalnih Dana Dijaspore u Petnjici. Ova manifestacija predstavlja obavezu propisanu članom 35 Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima („Službeni list CG“, 47/15), a njeno održavanje predviđeno je jednom godišnje, u cilju jačanja veza matične zemlje sa iseljenicima.


Tim povodom održan je Okrugli sto na temu „Uslovi za ulaganja u svijetlu novih zakonskih rješenja“, u sali Skupštine opštine Petnjica. Okrugli sto je otvorio predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, nakon čega su usliijedila izlaganja direktora Uprave za dijasporu mr Predraga Mitrovića, direktora Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, predsjednika Opštine Danilovgrad Branislava Đuranovića, predsjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima Nenada Popovića, načelnika Direkcije za politiku i režim spoljne trgovine u Ministarstvu ekonomije mr Kadrije Kurpejovića, rukovodioca Sektora za pravna pitanja u Privrednoj komori CG Aleksandra Mitrovića, potpredsjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima Edina Latića, predsjednika Odbora za pravna pitanja u okviru pomenutog Savjeta Vladislava Popovića, člana Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ismeta Ramčilovića, istaknutog preduzetnika u Bosni i Hercegovini Erola Ramusovića i uspješnog privrednika u Petnjici Rešada Adrovića. Na Okruglom stolu pokrenute su brojne teme na planu investiranja u Crnu Goru, od obaveze širenja tzv. ekonomskog patriotizma, preko glavnih grana privrede sa potencijalom za ekonomski rast zemlje, do stvaranja povoljnog ambijenta za ulaganja donošenjem važnih strateških dokumenata.


Nakon toga, odigrana je prijateljska fudbalska utakmica između predstavnika matice i dijaspore, na stadionu u Petnjici.


U večernjim časovima upriličena je svečanost dodjele nagrada istaknutim iseljenicima i organizacijama iseljenika. Predsjednik Vlade CG Duško Marković ovom prilikom uručio je priznanja koja matična zemlja, shodno članu 34 Zakona o saradnji CG sa iseljenicima, prvi put dodjeljuje istaknutim iseljenicima i njihovim organizacijama za poseban doprinos jačanju veza sa Crnom Gorom. Dobitnici nagrada su: Ljubo Dabović iz SR Njemačke- za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, Zavičajni klub „Bihor“ iz Luksemburga i Udruženje Crnogoraca Novog Sada – za doprinos u oblasti kulture, počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač – za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore, Bedri Gul iz Turske – za unapređenje privrednog partnerstva sa crnom Gorom, Ćazim Džaferović iz SAD-a – za dobročinstvo i Ljubomir Radanović iz Belgije – za doprinos u oblasti sporta.


Na kraju svečanosti uslijedio je prigodan kulturno-umjetnički program.



Izdvajamo:
Najnovije objave:
Arhiva:
bottom of page