top of page

U susret manifestaciji „Crnogorsko kulturno veče”

Poštovani prijatelji i članovi, objavljujemo članak objavljen od strane Dnevnik-a u vezi predstojeće Crnogorske večeri u organizaciji Udruženja Crnogoraca Novog Sada.


Izvor: Dnevnik.rs, objavljeno 16.12.2017.


Članovi Upravnog odbora Udruženja „Crnogorci Novog Sada” predstavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare manifestaciju „Crnogorsko kulturno veče”, koja će se održati 24. decembra od 19 časova u kongresnoj dvorani „Master centra” Novosadskog sajma.

Kako je rekao jedan od članova Upravnog odbora Dragan Ivanović, manifestacija prelazi u tradiciju kulturnih dešavanja Crnogoraca u Vojvodini i šire. Predsednik Udruženja Božidar Marković predstavio je nagradu za kulturu, koju su dobili od Vlade Crne Gore kao jedini u regionu, zahvaljujući prethodnim manifestacijama koje su prepoznate kao kvalitetne i dobre. S tim u vezi, veče će biti zanimljivo za sve koji žele da se upoznaju s crnogorskom tradicijom i kulturom. „To će biti višeslojna kulturna manifestacija s posebnim osvrtom na povezivanje svih pripadnika crnogorske nacionalne zajednice iz čitavog sveta“, rekao je Marković. „Osim toga, izuzetno cenjeni umetnici predstaviće svoje stvaralaštvo, a opet, kroz njihovo stvaralaštvo, mi ćemo predstavti ono što crnogorska nacionalna zajednica može ponuditi ovom ambijentu. Shodno tome, pozvao bih sve građane Novog Sada da dođu i pridruže nam se.“

Takođe, kako je dodao jedan od članova Upravnog odbora Filip Đukanović, veče će biti veoma interesantno jer će se prvi put raditi “live striming”, putem „Jutjuba”. „Želja je bila da spojimo i prikažemo udruženja iz drugih svetskih gradova, koje su njihove aktivnosti i šta oni rade, kao što ćemo i mi uraditi“, rekao je Đukanović. „To je samo uvod u globalno povezivanje Crnogoraca, običnih ljudi, koji su igrom slučaja završili na drugim kontinentima, i verujemo da ćemo u perspektivi moći da ostvarimo dugoročnu misiju umrežavanja, najpre mlađih generacija, da se formalno i neformalno povezuju, druže, posluju, sarađuju i razmenjuju iskustva.“

Kako je naveo, biće uključenja koje će poslati predstavnici iz Pariza, Istanbula, Barselone, Londona i Sidneja. Tokom manifestacije, prisutni će moći da uživaju u kulturno-umetničkom programu, kao i izložbi novosadske slikarke Nade Đurović Nedeljković, koja je, po rečima Stanka Popovića iz Udruženja „Crnogorci Novog Sada”, proteklog meseca obeležila likovna dešavanja u našem gradu.

„Manifestacijom smo želeli da damo mali i skroman doprinos Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture 2021.“, kazao je Popović, i dodao da je akcenat rada Udruženja uvek bio na kulturnim dešavanjima i predstavljanju stvaralaštva, tradicije, pa i folklora.

I. Mikloši

Izdvajamo:
Najnovije objave:
Arhiva:
bottom of page