top of page

Srdačni pozdravi iz sunčanog Sidneja!

Poštovani prijatelji zadovoljstvo nam je da prikažemo nekoliko slika sa današnjeg susreta našeg člana UCGNS Filipa Đukanovića, koji je na službenom putovanju u Australiji, i Belja Radončića, osnivača crnogorskog iseljeničkog udruženja Monte Australija, u Sidneju. Iskren gest prijateljstva i prikaz kako ideja povezivanja udruženja omogućava da svuđe na svijetu budete dočekani među svojima! Prenosimo dijelove objave Asocijacije dijaspore Crne Gore: "16.03 2018. Sidnej... Udruzenje iseljenika i prijatelja Crne Gore Monte Australija je posjetio gospodin Filip Djukanovic, clan Udruzenja Crnogoraca Novog Sada. Toplu dobrodoslicu u dalekoj Australiji mu je iskazao osnivac udruzenja Monte Australija i podpredsjednik Asocijacije dijaspore Safet Beljo Radoncic. Kako se udruzenje Monte Australija zalaze sem za dobru saradnju izmedju udruzenja u dijaspori, tako i za blisku saradnju sa ostalim zajednicama naroda sa prostora Balkana i sire, koje djeluju u Australiji, ovom srdacnom i prijateljskom susretu je prisustvovao i gospodin Marian Mitov predsjednik Bugarske zajednice u Sidneju. (...)


U toku razgovora je bilo rijeci i o Crnogorskoj noci organizovanoj u decembru prošle godine u Novom Sadu u organizaciji Udruzenja Crnogoraca Novog Sada, na kojoj je gospodin Filip Djukanovic svojom idejom omogućio dvosmjernu konferenciju izmedju iseljenickih udruzenja iz Crne Gore na svim kontinentima i direktno uključenje istih u program u Novom Sadu. Gospodin Djukanovic je inače inicijator i glavni realizator prvog live steaam povezivanja udruženja i iseljenika iz Crne Gore u realnom vremenu svako u svojoj vremenskoj zoni.


Na toj manifestaciji udruzenje Monte Australija je imalo svoje uključenje i prezentovalo svoje aktivnosti (...) Njihove najveće aktivnosti se zasnivaju na humanitarnim akcijama, prikupljanja sredstava za podrsku onoima kojima je pomoc potrebna, prvenstveno za liječenje djece iz maticne drzave. Prosle godine su inicirali prikupljanje sredstava za lijecenje oboljelih djecaka iz Podgorice. Najveca donacija ikada sakupljena i proslijedjena iz Australije u iznosu od 20.000 eura je prikupljena na donatorskom pikniku koji je na inicijativu gospodina Safeta Belja Radončića organizovala Bosanska zajednica.


Osnivač Monte Australije i podpredsjednik Asocijacije dijaspore gospodin Safet Beljo Radoncic je naglasio da je i ovaj susret dokaz važnosti komunikacije i bliske saradnje izmedju iseljenika i udruženja u dijaspori Crne Gore i njihovih prijatelja sa prostora zemalja jugoistocnog Balkana, za koje se svojim radom i programima zalažu kako udruženje Monte Australija tako i Asocijacija dijaspore, a sve sa ciljem prevazilaženja problema i podjela iz prethodnog perioda, sa željom ujedinjenja dijaspore radi bolje i vece promocije drzave Crne Gore! Asocijacija dijaspore."








Izdvajamo:
Najnovije objave:
Arhiva:
bottom of page